Scope of Work

The homeowners loved their location to the desired Sherwood schools. To fulfill the long-term plan to raise their two small children in this home, they wanted to rearrange the kitchen for better functionality and create an open concept kitchen to serve as the heart of the home.

Location

— Sherwood, Oregon

Challenges

— We had a load-bearing post that was part of a wall that was planned to be removed. It would have been extremely difficult and costly to remove it because of the floor system above that it was supporting.

Solutions

  • Hid existing post inside a floating cabinet with millwork wrap to dress it up and make it tie into the other trim details in the home.
  • Used large format, through-body porcelain tiles to create the look of seamless, solid surface countertops but for a fraction of the cost.
  • Wrapped pendant lighting around galvanized pipe for an industrial look.
  • Added durable luxury vinyl tile flooring since the kitchen serves as a high-traffic area; the grey planks provide the farmhouse look the homeowner was after.
  • Added island to serve as a multi-use area – both for seating and as a prep area. By taking over the entire back wall with cabinets, sink and storage, the kitchen layout is efficient.
  • Installed open, wood shelving across the window allows for ample natural light without sacrificing any space to decorate.
  • Reconfigured layout created a huge improvement for the traffic pattern of the first-floor space.

Related Projects